Novinky

Popové hvězdy zastírají ryzí kumšt muzikantů

01/13
Brněnský deník - Brno /ROZHOVOR/ - Dramaturg klubu Stará Pekárna Tomáš Kytnar představuje nový hudební projekt  - koncerty Fresh Meat - určené mladým kapelám.


V brněnském klubu Stará Pekárna zastává Tomáš Kytnar funkci dramaturga. Podílí se na přípravě programu, jehož součástí je nově také Fresh Meat - cyklus hudebních večerů určených mladým a začínajícím kapelám. O tom, jak takové „hledání nových talentů" vypadá, se mohou zájemci přesvědčit již zítra večer.

Jakou konkrétní podobu večery Fresh Meat mají?

Jsou určeny mladým a nadějným začínajícím skupinám. Pokud nám kapela pošle svou nahrávku, může získat nabídku termínu koncertu a případně i možnost rozhovoru nebo účasti v dokumentu o mladých muzikantských talentech. Svým vystoupením se tak stane součástí projektu Fresh Meat, který přímo na místě sleduje hudební vydavatelství Indies, rádio Proglas a publikum v klubu s podporou rádia Beat.

A následné podmínky pro účinkující?

Pak už je jedinou podmínkou připravit si prezentaci na 45 minut a vzdát se nároku na honorář za odehraný koncert. Pro návštěvníky jsou večery Fresh Meat bez vstupného.

Proč jste se vlastně rozhodli takové koncerty zorganizovat?

Snažíme se o servírování zajímavé hudby, naším cílem je také hledat a upozornit na talenty a výraznosti v hudebním světě. Ve svých začátcích se v Pekárně objevili například Radůza, Markéta Irglová s Glenem Hansardem, kapela Ladě...

Je u nás dostatek talentů, které projekt Fresh Meat „utáhnou"?

To uvidíme. Talentů je jistě dost. Otázkou je, zda je naše nabídka zaujme a neodradí je vidina „nevýdělku" a zda je pro ně představení vlastní tvorby na prvním místě. Zatím je plno do května.

Kolik nadějných hudebníků jste zatím našli?

Dvacet kapel včetně sólistů. Zítra to bude čtvrtý koncert, tentokrát s mimobrněnskými kapelami Wasabi, Below The Mark a brněnskými Funkshmakers.

Současně s cyklem Fresh Meat jsou v Pekárně aktuální festivaly Etno Jaro 2013 a Jazz Jaro 2013. To je jistě pestrá nabídka, přesto bojujete stejně jako ostatní kulturní instituce s menším počtem návštěvníků?

Neochotu utrácet za kulturu či pochoutky na baru určitě cítíme. Vzdorujeme vším, co děláme, a to už od počátku, tedy třináct let. Vzdorujeme snahou o co nejpříjemnější atmosféru v klubu, o kvalitní nabídku muziky i nápojů a pochoutek k nim, milým, krásným personálem a panem provozním i snahou o neustálou, byť někdy jen o malinkou změnu. Záleží nám na tom, aby dobrý pocit z návštěv a z koncertů ve Staré Pekárně měli jak hosté, tak i pekárenská parta.

Co zajímavého letos ještě připravujete?

Tím nejzajímavějším by mohl být koncert s pořadovým číslem 3000! Bude to v období března až května 2013 a třeba to vyjde na velkou parádu: Magda Piskorczyk stačí mrknout na www.magdapiskorczyk.com. Bluesová dáma jako hrom!

Stará Pekárna, jak už jste zmínil, funguje třináctým rokem. Co vás za tu dobu těší, a co naopak přináší velké starosti?

Těší mě to, že fungujeme takovou dobu, aniž bychom se často vychylovali ze zamýšlené dramaturgie. Těší mě, že to občas někdo ocení třeba jen slovem či stručným e-mailem a že nám zasvěceným snad neubývají síly a jedeme dál. A starostí je samozřejmě ekonomická situace a blbá nálada všude kolem. A občas také otázka, proč tolik lidí přitahují více slavné nevalné popové hvězdy než ryzí kumšt osobitých a dovedných muzikantů, kteří mají na rozdíl od zmíněných hvězd co říct.

Fresh Meat

hledání nových talentů aneb příležitost nejen pro studentské kapely

Datum: sobota 26. ledna 2013

Začátek: v 19.30 hod.

Hosté: Below The Mark, Wasabi, Funkshmakers.

Vstupné: zdarma

Další informace o účasti na projektu na www.starapekarna.cz

Autor: Markéta Stulírová

Archiv