Fresh Meat pokračuje, posílejte své ukázky pro projekt na adresu klub@starapekarna.cz

Novinky

Brněnský deník a Petr Váša o Pekárně 16. května

05/13

Klub načne čtvrtou tisícovku koncertů
Brněnský klub Stará Pekárna pořádá dnes tří tisící koncert ve čtrnáctileté historii. Zítra uvítá Magdu Piskorczyk
LENKA SUCHÁ

Brno - Se skromnou ambicí vytvořit prostor pro setkávání nekomerčních hudebních žánrů vznikl koncem roku 1999 klub Stará Pekárna. Za čtrnáct letech fungování si osobitou a neměnnou dramaturgií vydobyl respekt i mezi interprety ze zahraničí. Dnes přivítá brněnský klub umístěný ve sklepních prostorách domu ve Štefánikově ulici výroční tří tisící koncert. Hned zítra potom odstartuje další tisícovku vystoupení hostováním polské bluesové hvězdy Magdy Piskorczyk.

Na malém podiu Staré Pekárny s kapacitou jen pro sto diváků se vystřídalo skoro patnáct set interpretů. Většina z nich přitom v klubu vystupuje opakovaně. „Těší nás, že jsme vytrvali a neuhnuli z původního záměru. I když jsme určitě často mohli kývnout na ekonomicky lákavější projekty. Stále je pro nás hlavním těžištěm nekomerční muzika, která netáhne masy, ale opravdové fanoušky žánrové hudby,“ uvedl spoluzakladatel a dramaturg Staré Pekárny Tomáš Kytnar.

Několik posledních let pořádá klub i festivaly, například Jazz Jaro, Etno Jaro nebo projekt pro začínající kapely Fresh Meat. „Cyklus Jazz Brno funguje už od roku 1998. Dramaturgicky se poslední roky zaměřuje hlavně na mladé nadějné muzikanty a vystoupení kapel z okolních zemí,“ popsal klíč pro výběr účinkujících spoluorganizátor festivalů v klubu Stará Pekárna Jiří Švéda.

K hvězdám, které ve Staré Pekárně vystoupili ještě ve svých začátcích, patří Radůza nebo Markéta Irglová s Glenem Hansardem. O vystoupení ve specifické klubové atmosféře brzy začali projevovat zájem i zahraniční interpreti. „Ozývali se nám sami jejich manažeři, že si nás vybrali přes internet. Takto to bylo třeba i se známou irskou zpěvačkou a herečkou Mariou Doyle Kennedy,“ připomněl koncert ze září 2011 Kytnar.

Dnešní výročí třítisícího koncertu oslaví Stará Pekárna vystoupením mladého slovenského bluesmana Jerguše Oravce a jeho tria, který loni zaujal na festivalu Blues Alive v Šumperku.

Další tisícovku koncertů načne zítra polská bluesová zpěvačka Magda Piskorczyk. „Piskorczyk je charismatická Polka, ve francouzštině jí přezdívají černý hlas v bílém kostýmu. Je známá spontánním kontaktem s publikem, které zapojuje tleskáním nebo louskáním,“ uvedl Kytnar.

Stará Pekárna: z historie klubu

* klub vznikl v září 1999 ve sklepních prostorách domu ve Štefánikově ulici

* spoluzakladatelem a hlavním dramaturgem klubu je Tomáš Kytnar

* klub má rozlohu jen asi 120 metrů čtverečních a pojme okolo 100 diváků

* za čtrnáctiletou historii v klubu vystoupilo asi 1 500 interpretů

* ze známých hvězd v klubu vystoupili například Radůza, Markéta Irglová s Glenem Hansardem, Ivan Král, Petr Váša, Jan Spálený, Jana Koubková, Vladimír Mišík, Michal Prokop, Peter Lipa, Pavol Hammel aj.

* pořádá festivaly Jazz Jaro a Etno Jaro, pořádá i projekt Fresh Meat pro mladé začínající kapely

* je propojený se Studiem Indies, kde lze v profi kvalitě nahrávat live koncerty

* natočilo se zde asi 90 televizních pořadů - Blues ze Staré Pekárny, Sólo pro...., několik dílů Aportů a Na moll ....

 

Petr Váša o klubu říká: Má své osobité kouzlo i skryté tajemství

Brno - S bratry Kytnarovými, kteří na podzim 1999 založili Starou Pekárnu, se Petr Váša znal už dlouhé roky předtím. Známý brněnský fyzický básník tak se svojí skupinou Ty Syčáci později vystupoval v klubu pravidelně. Dodnes zde má každoročně aspoň jeden koncert. „Dá se říct, že mám ke Staré Pekárně srdeční vztah,“ říká osmačtyřicetiletý experimentální hudebník a performer.

Odkud jste se s bratry Kytnarovými znal?

Z různých kulturních akcí, které se v Brně pořádaly ještě před revolucí. Znali jsme se tak od poloviny osmdesátých let. Když potom založili Starou Pekárnu, moc jsem té myšlence fandil. Bral jsem to jako logické vyústění jejich snažení. Pro ně to bylo vlastně něco jako splněný sen.

Chyběl tady do té doby takový klub?

Hlavně měl od začátku svoji jasnou vizi. Vyrůstal jsem v Brně za rohem Štefánikovy ve Skřivanově ulici, takže mám k tomuto místu i osobní vazbu. Pamatuji si, jak jsem se často na tento dům koukal z tramvajového ostrůvku.

V čem je podle vás Stará Pekárna natolik specifická?

Je to v osobité klubové atmosféře, která začíná už příjemnou obsluhou u baru. Prostor je to sice maličký, ale dobře členitý, takže si nepřipadáte stísněně. Má své osobité kouzlo i skryté tajemství. Představuji si, že tam někde hned za rohem je pokračování brněnského undergroundu s atmosférou jako ze starých dobrých amerických jazzových a bluesových klubů. (lsu)

Archiv